Tala som TED

Under ett par veckor framöver kommer 8b att arbeta med projektet "Tala som TED". För att få inspiration till ditt eget TEDtal så kan du gå in på www.ted.com . Där kan du lyssna och titta till många olika sorters tal.

 







Retoriska figurer

Retoriken är full av språkliga krumbukter, och de retoriska figurerna är många. Här får du de vanligast förekommande, vad de betyder och hur de används.

Metafor: Bildspråk där man ger ord och uttryck en annan betydelse än de egentligen har. Metafor är ett bildligt uttryck där jämförelseord saknas – som, liksom, såsom.

Exempel på metaforer är: ”Per är en prins bland män.”, ”Höstmånens röda kastrull”.

Per är inte prins i bokstavlig betydelse. Inte heller är höstmånen en röd kastrull i bokstavlig betydelse.

Liknelse: Liknelsen är ett bildspråk där ett begrepp klargörs med ett annat. Liknelsen skiljer sig från metaforen genom att det klart utsägs vad något liknar eller är som. Så kan trädens rötter vara som tentakler i marken och min älskling vara som en ros. Bildspråk som jämför någonting med någonting annat. T.ex. ”Min älskling, du är som en ros”, ” Hungrig som en varg”, ” Du har ett hjärta av guld”

Retorisk fråga: En fråga som inte kräver några svar, antingen som är uppenbar för åhörarna eller som lämnas öppen att fundera på.

Stegring: Att förklara vidden av någonting genom att stegra, t.ex. ”Medborgare i Bollnäs, Hälsingland, Sverige”. (Jämför med komparation av adjektiv)

Upprepning/Anafor: Anaforen är en upprepning av samma ord i början av flera satser. En av de mest kända är Martin Luther Kings tal I have a dream, där denna fras upprepas ett mycket stort antalgånger med ökande kraft. Detta skapar en väldig dramatik. Det blir nästan ett mantra.

Allitteration: I allitteration börjar flera ord i samma mening, del av mening, med samma bokstav som t.ex. i Våga välja Volvo! eller Fina flickor äter f – müsli till frukost.

Eufemism: Förskönande omskrivning, ibland för att undvika att trampa någon på tårna, ibland för att roa åhörarna. T.ex. ”hygientekniker” eller ”lokalvårdare” istället för ”städare”, ”lämnat byggnaden”, ”trillat av pinn” eller liknande istället för ”dött”, ”mellan jobb” istället för ”arbetslös”.


Fundera nu över hur du kan få in retoriska figurer i ditt tal. Vad kan du förstärka i talet? Vilka retoriska figurer passar? Prova dig fram!